Tuesday, June 1, 2010

31/5

MONDAY, MAY 31, 2010

Bersama Membina Membangunkan Jerantut

Pernahkah kita terfikir pengorbanan pemimpin-pemimpin UMNO Bahagian Jerantut dulu di dalam membina membangunkan Jerantut. Pemimpin-pemimpin UMNO yang banyak berjasa kepada pembangunan Jerantut seperti Arwah Dato' Shariff Ahmad, Dato' Wan Abu Bakar,Tuan Hj Kamaruzaman Baria, Arwah Kamariah, Dato' JP Bazain Mahmud, Dato' Azizan Yaakob. Jasa-jasa pemimpin-pemimpin di dalam menguatkan parti UMNO di peringkat cawangan dan bahagian dari pimpinan akar umbi hingga ke pimpinan atasan telah berjaya memberi majoriti yang besar dalam setiap PRU.

Pernah kita bertanya kegigihan usaha pemimpin-pemimpin UMNO kita sekarang di dalam membangunkan Jerantut seperti YBM Tengku Azlan, YB Dato' Ahmad Shukri dan YB Dato' Wan Amizan. Pada apa yang berjaya pemimpin-pemimpin ini lakukan pernah kita cuba memahami perjuangan dan kesungguhan mereka di dalam memberi servis yang baik kepada Parlimen Jerantut dan DUN. Pernah kita sebagai pengikut menghargai dan berterimakasih kepada pemimpin kita.

Berapa ramai antara kita sebagai pengikut tampil ke hadapan memberi sumbangan yang termampu oleh kita di dalam bentuk idea, masa, tenaga, usaha, wang, dan sebagainya untuk membantu pemimpin-pemimpin kita menjayakan misi organisasi parti. Berapa ramai cerdik pandai yang ada Phd, Master, MBA, Degree, Diploma sanggup berkorban masa, tenaga, wang berulang alik dari Kuala Lumpur, Kuantan ke Jerantut pada setiap hujung minggu contohnya demi perjuangan UMNO?

Kenapa kita tidak membantu pemimpin-pemimpin kita? Kenapa kita tidak memberi idea-idea, nasihat dan teguran kepada pemimpin-pemimpin kita. Kenapa kita suka mengutuk pemimpin-pemimpin kita, Kenapa kita suka mengatakan pemimpin-pemimpin kita. Kenapa kita tidak mengakui apa-apa projek pembangunan yang dibawa oleh pemimpin-pemimpin kita ke Parlimen dan Dun. Kenapa kita menidak dan dengki kepada apa-apa yang baik pemimpin-pemimpin kita berjaya lakukan.

Kita mesti keluar dari kepompong pemikiran sempit kita, buka mata dan minda kita luas-luas lihat persekitaran luar kita lihat kejayaan tempat orang dan bandingkan dengan tempat kita, apa yang kita kurang, apa yang kita lebih, bagaimana kita membaiki, dan cara apa kita mahu membaiki, perbetulkan sikap, pemikiran, permuafakatan barulah kita ada hati yang bersih dan suci untuk mencapai misi dan visi di atas jalan yang lurus.

Tidak ada mana-mana kumpulan yang kuat di Jerantut baik Ulu Cheka,Jalan Benta, Bandar, Jerantut Hilir, Pulau Tawar, Felda-felda dan Tembeling. Setiap kumpulan memerlukan antara satu sama lain, setiap kumpulan perlu bergabung membentuk pemuafakatan gagasan 1UMNO Jerantut yang kuat dan jitu. Kita pengikut-pengikut perlu menggerakkan gagasan 1UMNO Jerantut ini tidak kira kita pengikut mana-mana kumpulan, jika pemimpin-pemimpin kumpulan malu atau enggan berbuat demikian kitalah pengikut-pengikut UMNO yang setia perlu membuat gelombang perubahan mendesak penyatuan gagasan 1UMNO Jerantut.

Ini yang patut ahli-ahli UMNO buat. Kuatkan parti bersama-sama kita menguatkan UMNO bersama membina membangunkan Jerantut. WZWH komited menjayakan wawasan bersama membina membangunkan Jerantut. Biar pun WZWH tidak kaya tapi ada MBA, Degree, Diploma dengan sedikit sumbangan masa, tenaga, idea, sekuman wang bersemangat mahu melihat wawasan yang walaupun nampak macam mimpi tapi akan berusaha mencari jalan menjadikannya realiti.

No comments: