Wednesday, June 2, 2010

JANGANN KE BLOG WZWH BER-VIRUS - BLOG PENDUA MEMBANTU DENGAN JUJUR


Pagi tadi (815), saya membuka blog WZWH. Ketika itu HANYA ada 4 visitor dari jumlah 20 yang telah mengunjunginya sejak blog berkenaan menggunakan counter. Namun apa yang merisaukan saya adalah saya merasa kelainan pada komputer saya - semua pergerakan menjadi lambat dan komputer menjadi seakan-akan berat. Kemungkinan besara komputer saya telah diserang 'SD Virus' yang ada di blog tersebut.

Saya menasihatkan agar tidak memasuki / membuka blog WZWH melainkan anda menggunakan 'Anti Virus SD Plus' bagi mengelakkan kerosakan pada komputer anda.

Saya bernasib baik kerana sejak lama dulu menggunakan 'Anti Virus SD Plus' itu yang memang jarang digunakan oleh kebanyakan komputer disini.

Oleh itu, blog pendua mengambil inisiatif untuk melakukan 'Copy and Paste' posting-posting di blog WZWH bagi memudahkan anda mambaca posting blog WZWH disini tanpa memasuki blog yang berisiko itu.

Bermakna, anda boleh mambaca posting diblog WZWH diblog pendua mulai hari ini. Ini adalah satu usaha murni blog pendua bagi membantu blog WZWH yang bermasalah itu.
TUESDAY, JUNE 1, 2010

Jalan Ulu Tembeling- Mitos Atau Realiti

Sudah lebih 50 tahun, penduduk Ulu Tembeling memperkatakannya. Sudah ramai orang yang mengharapkannya sudah pergi tidak sempat melihat jalan ini. Yang tinggal anak cucu yang menunggu dan menanti...

Pertama,pada tahun 1976, satu peluang telah terhidang bila Syarikat Koperasi Ulu Tembeling telah ditubuhkan untuk menjayakan bukan saja projek jalan Ulu Tembeling tapi penempatan baru ala Felda dengan ladang-ladang,sekolah,dewan, masjid,bangunan kedai dan sebagainya dengan ASPA tapi oleh kerana penduduk Ulu Tembeling tidak bersatu, ada pemimpin-pemimpin yang anti pembangunan dan konservatif mengagalkan impian itu...

Kedua,sekali lagi Tuanku Sultan Ahmad Shah menanya orang Ulu Tembeling di depan jurutera-jurutera Rusia dan pihak yang berkenaan mahukah projek Empangan Hidroelektrik Tembeling dilaksanakan? Sekali lagi pemimpin konservatif mempengaruhi penduduk menentangnya. Jika penduduk Ulu Tembeling bersetuju maka perancangan Tun Razak mahu memajukan Ulu Tembeling, Pahang dan kepentingan negara akan terlaksana tapi tinggal impian...

Ketiga,peluang diberi Mahathir pada tahun 1982 untuk membangunkan Ulu Tembeling dengan menghidupkan semula projek Tun Razak, malang UMNO Bahagian Jerantut menentangnya... sudah tiada impian lagi...

Keempat, peluang keemasan bila Ahli Parlimen Dato' Wan Abu Bakar sebagai Timbalan Menteri Kewangan telah berjaya menyalurkan peruntukan membina jalan Ulu Tembeling sebanyak RM100 juta pada tahun 1990 ke Pahang tapi MB Pahang pula pandai-pandai mengalihkannya ke Tanjung Lumpur buat jambatan "atas nama keutamaan". Impian pecah berkecai...

Jika ditanya Perbendaharaan, atas kertas sebenarnya jalan Ulu Tembeling sudah ada! Buat apa hendak peruntukan buat jalan lagi. Ahli Parlimen selepas itu pening untuk menyelesaikannya.

Kelima, seorang Ketua Pemuda UMNO Bahagian Jerantut, bukan wakil rakyat sebelum Mac 2008 telah memikirkan bagaimana cara untuk "create" peruntukan khas hendak buat jalan Ulu Tembeling. Ianya bermula bila WZWH "menyalak" di persidangan mesyuarat Pemuda UMNO Bahagian Jerantut pada tahun 2006. "..kita Pemuda UMNO Jerantut perlu menyelesaikannya jika semua pihak gagal!"

"Allignment" jalan yang baru perlu direkabentuk tidak guna "allignment" lama.Itu cara hendak dapat peruntukan baru kalau tidak ianya akan bertindih dan mudahlah pihak Perbendaharaan menolaknya. Maka pertemuan Wan Amizan dengan YAB PM Pak Lah telah meluluskan projek Jalan Ulu Tembeling pada dasarnya maka kita patut berterimakasih dengan Pak Lah. Surat itu diberi kepada Wan Amizan maka dijajanya surat itu kepada penduduk Ulu Tembeling semasa PRU 12 lalu.

Kos hendak buat projek jalan Ulu Tembeling berjumlah RM460 juta dari Kampung Tuit ke Kampung Mat Daling. Dipecahkankan kepada beberapa pakej. Pakej pertama dari Kampung Tuit ke Kampung Pagi berjumlah RM120 juta (telah dimuktamadkan oleh MOF), pakej kedua dari Kampung Pagi ke Kampung Kuala Sat, dan pakej ketiga dari Kampung Kuala Sat ke Kampung Mat Daling.

Mengikut RMK 10 projek jalan dari Kampung Mat Daling ke Kampung Pasir Raja( Terengganu) akan dilaksanakan dengan kosnya melebihi RM400 juta sepanjang 55 km. Tapi WZWH tidak mahu bincang hal ini nanti orang Ulu Tembeling cakap," wok, omm jangan pungkor!" Ye lah jalan belum sampai ke kampung Mat Daling macamana orang Ulu Tembeling hendak percaya.

Pakej pertama jalan Ulu Tembeling dari Kampung Tuit ke Kampung Pagi telah secara rasmi bermula pada 1 April 2010. Kontrak diberi kepada sebuah syarikat pembinaan kelas A Jerantut. Pelaksanaan projek mengambil masa 28 bulan iaitu sebelum PRU 13 jika berlaku pada pertengahan 2012 atau 2013 dijangka siaplah jalan itu.

YB Dato' Wan Amizan berjanji jika jalan Ulu Tembeling tidak dapat dilaksanakan sekurang-kurangnya sampai ke Kampung Pagi, beliau tidak akan bertanding lagi dalam PRU 13 nanti kerana beliau tidak sanggup lagi "beri janji dan harapan palsu" kepada penduduk Ulu Tembeling dan tiada siapa ahli UMNO mahu bertanding di DUN Tahan kerana sudah tentu rakyat akan bangkit menolak UMNO yang menipu mereka selama ini.

Persolannya adakah projek jalan Ulu Tembeling ini MITOS atau REALITI ? Ianya adalah realiti sebenarnya.

1 comment:

WZWH said...

Salam Pendua,
Terimakasih cut n paste posting blog saya. Sebenarnya blog WZWH tiada masalah virus. Servis akses internet di Jerantut memang teruk. Di Kuantan aksesnya sangat laju.
Sekali lagi terimakasih saya ucapkan kerana ini menunjukkan saudara Pendua lebih terbuka dan "jujur" menerima pemikiran politik WZWH.